10 от най-красивите сгради в света

1. Teshima Art Museum, Япония

Архитект: Ryue Nishizawa
Сградата е завършена през 2010 г.

2. Църквата на нашия Спасител, Копенхаген, Дания

Църквата на нашия Спасител е изградена в холандски бароков стил и е известна с външната вита стълба, по която можете да се изкачите до върха и да се насладите на панорамна гледка към Копенхаген. Кулата на църквата достига височина от 90 м., а спираловидната външна стълба се извива четири пъти около нея в посока обратна на часовниковата стрелка. Първоначално Кристиан IV планирал Кристиансхавен като независим търговски град и затова е трябвало да се построи църква. Временна църква е открита през 1639 г., а изграждането на днешната църква не започва преди 1682 г. Открита е по-късно, през 1696 година. Неин архитект е Lambert van Haven.


3. Паркът Гюел, Барселона, Испания

Паркът Гюел е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антони Гауди. Периодът, за който е построена е 1900 – 1914 г. и е част от историческото наследство на UNESCO. Паркът Гюел е изключителен именно с това, че всички фигури, статуи и здания в парка са направени от малки цветни порцеланови парченца. Той е създаден за да носи мир и спокойствие на посетителите си. Интересни са двете сгради 
на входа му, които имат доста необичайни, подобни на кули покриви. В центърът му се намира основната тераса, която има пейка от вътрешната си страна. Тази пейка има формата на морска змия, извиваща се по края на терасата. Отстрани на пътеките има невероятни скални колони, които сякаш порастват от земята.


4. Библиотека Бейнике, САЩ

Библиотека Бейнике за редки книги и ръкописи на Йейлския университет е подарена през 1963 от семейство Бейнике. Това е най-голямата сграда в света за съхраняване на редки книги и ръкописи, която е проектирана от архитекта Гордън Боншафт.

5. Операта в Сидни, Австралия

Съвременната сграда на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града. Нейният автор – архитектът Йорн Утсон, е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на UNESCO.

6. Манастирът La Tourette, Франция

Архитект: Льо Корбюзие
Завършен през 1960 г.

7. Университетска библиотека Тама, Токио, Япония

Библиотеката в един от кампусите на университета Тама в Токио, едно от водещите японски висши училища по изкуствата, проектирана през 2004-2007 от Тойо Ито, лауреат на престижната архитектурна награда „Прицкер“ за 2013 г.

8. Флатайрън Билдинг, Ню Йорк, САЩ

Флатайрън Билдинг е един от първите небостъргачи в Манхатън, Ню Йорк. Разположен е на мястото, където се съединяват улиците „Бродуей“, Пето авеню и 23-та Иист стрийт. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютия. Сградата е проектирана от Дениъл Бернам. Строителството на 82 метровото здание приключва през 1902 година.

9. The Hermitage Palace, Копенхаген, Дания

Сградата е построена през 1736 г., а неин архитект е Lauritz de Thurah.

10. Музей на изкуството в Сао Пауло MASP, Бразилия

Интересната архитектура на музея на изкуството в Сао Пауло е сътворена около 1968 г. от напредничавия ум на архитекта Лина Бо Барди (Lina Bo Bardi). Музеят няма под, а четири огромни колони повдигат бетонно-стъклена кутия от земята.

  
Снимки и информация : https://www.10te.bg/

                    Благодаря за вниманието!

Коментари