На 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан или Св. Трифон-покровител на виното, лозарите и кръчмарите. По традиция на Трифон Зарезан трябва да се направи хляб, както и печено пиле (кокошка), пълнено с ориз. Обикновено се провежда шествие до лозята, където свещеник благославя лозите и извършва ритуала на подрязването. Когато лозите се подрязват, на почвата се сипва вино за плодородие. След подрязването всяко село избира своя „цар на лозето“, който носи венец, направен от подрязаните лози. След това царя на лозето или царя на виното благославя лозята и пожелава успешна реколта на всички производители. Накрая всички се събират в дома на царя на лозето и празнуват деня с много храна и вино. Поздравяват се с „Честит Трифон Зарезан“, „Честит Трифоновден!“, „Честит празник на виното“ и др. На Трифон Зарезан именниците са: Трифон, Трифо, Трифко, Трифул, Трифонка, Трифка, Труфка, Трифула, Трифона, Тричко, Тричка, Фуне, Фунчо, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Траян, Траяна, Рачо, Радка. Също така на този ден празнуват и лозарите, градинарите и кръчмарите.
Коментари
Публикуване на коментар