Как да приготвим риба за Никулден - Сьомга със сос от каперси

Днес е никулден и съм решил да напиша статия за това как да приготвим риба за този ден и изобщо.Рецептата не може да се намери в интернет,защото е семейна.

Сьомга със сос от каперси



Продукти:

  • 2 котлета от сьомга (400 г.) 
  • 1 стрък праз
  • 1 в. ч. бяло вино
  • 1/2 ч. ч. течна сметана
  • 2 с. л. лимонов сок 
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. зехтин
  • 20 г. краве масло 
  • 1 с. л. каперси
  • 2 стръка копър 
  • 1 кубче пилешки бульон
  • сол и черен пипер за вкус


Приготвяне:

  1. 1.Котлетите се осоляват,намазват се с олио и лимонов сок и се пекат на грил тиган или на скара 6-8 минути от всяка страна.
  2. 2.Бялата част на праза се нарязва на много ситно и се запържва в сгорещения зехтин и маслото за около минута и половина.Прибавят се каперсите и след 30 сек. се налива виното.Слага се кубчето бульон и огънят се усилва,за да се изпари виното.
  3. 3.Когато сосът е почти готов,се добавя течна сметана и се оставя да кипне.Подправя се с малко черен пипер и ситно нарязания копър.Веднага след като се опече сьомгата се залива със соса и се поднася.

Добър апетит!

Коментари