Продукти:
- брашно - 2 1/2 чаена чаша
- яйца - 1 брой
- краве масло - 1/2 чаена чаша
- мед - 2/3 чаена чаша
- хлебна сода - 1/2 чаена лъжица
- джинджифил - 1 чаена лъжица
- лъжица канела - 1/2 чаена лъжица
- бакпулвер - 1 чаена лъжица
Рецепта:
- Първата стъпка от рецептата за коледни бисквитки е пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня. Разтопяване на водна баня: Позлвате два съда, единият по-голям (тенджера), другият по-малък. Като в големия слагате само вода, а в по-малкия само продуктите, които ще се разтопяват. Слагате големия съд на котлона и от затоплянето на водата се разтопяват продуктите в малкия съд.
- Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 3 мм и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате.
- Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава (например в тавата на фурната), в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.
Джинджифиловите бисквити са нещо като меденки с повече джинджифил. Ако обаче обичате класическите меденки може да пробвате рецептатаза класически меденки. Ако пък приготвяте меденки по време на постите, то много подходяща е рецептата за постни меденки. Всички тези дребни сладки са лесни за приготвяне, много икономичени, тъй като излизат много бройки и най-важното - всички сладки са много вкусни и ароматни!
Коментари
Публикуване на коментар