Датска ябълкова торта ‘’Æblekage’’


Датската ябълкова торта (Æblekage) всъщност не е торта, а традиционен датски десерт, състоящ се от слоеве задушени ябълки, карамелизирани овесени ядки и сметана.
 
3 с. л. Гранулирана захар
-   2 с. л. Ванилова захар
50 г Масло
-   200 г Овесени ядки
-  125 г Захар
- 
300 мл Разбита сметана
 
1 .Обелете, нарежете и сварете ябълките докато омекнат.
2. Изцедете водата и прибавете 3 с.л. захар и ванилова захар. Разбъркайте и оставете да изстине.
3. В голям тиган разтопете маслото на слаб огън, след което добавете 125 г захар, като разбърквате с дървена лъжица.
4. След като захарта се превърне в карамел с масло, добавете овесените ядки, докато станат златисти. Оставете да изстине.
5. Накрая разбийте сметана и поставете половината ябълкова смес в купа, последвана от половината препечени овесени ядки, след това повторете и завършете със сметаната.

Коментари