Топ 10 най-опасни животни в България

 10. Вълк - Вълкът е най - опасният хищник на наташа територия. Той е враг за всички диви и домашни животни. В менюто му влизат : сърни, елени, прасета, кози. Ловуват на глутници, като често се престрашават да нападнат по-едри животни животни като коне и крави. За щастие в България няма много от тях. Според някои данни в горите ни има не повече от 300 екземпляра. 



  9. Мечка - Мечките в България не са от агресивен тип за разлика от американската Гризли, но все пак трябва да внимаваме. Те нападат единствено, ако са ранени или ако пазят малките си. 



  8. Морски дракон - Тази риба на външен вид изобщо не е респектираща, но се счита за най-оттовната по нашите географски ширини. Под хрилното капаче тя има шип, чието обождане е много болезнено и може да парализира частично мястото за цяла година. 



7. Пепелянка - Дългите ѝ зъби респекетират учените, като те я признават за една от най-опасните змии в Европа. Отличителният ѝ белег е рогче в предната страна на моцуната. Активна е през деня, като обича да се препича на слънце по скалисти терени. При ухапване симптомите са : световъртеж, болка и гадене.Ако не се предприемат мерки в редки случаи водят до смърт. 



 6. Кърлежи - Те са малки животинки, които се залепят за тялото ни и се хранят с кръв. Те пренасят какви ли не опасни бактерии и вируси, като например Лаймската болест, но трябва много да се внимава и с премахванежто им. Ако се откъсне главата на насекомото тя може да остане в кръвообръщението и да предизвика още много проблеми. 



 5. Скорпион - Много от тях обикалят южните части на България и в частност пиринския край. Видовете скорпиони в България са 8, като хората не са защитени от тях дори и в домовете си. Те често влизат в къщите да търсят прохлада, но рядко нападат без да са провокирани. Има много случая на ухапвания, но слава богу не са смъртностни. При ухапване се усеща лека болка.



 4. Стършел - Когато той е ядосан маркира жертвата си химически и всички останали стършели в околността ще я нападнат. 



 3. Бумка - Тази малка 5 сантиметрова жаба има червени или жълти петна по корема, които предупреждават за лошите последствия, ако се занимавате с тях. Отровата ѝ е много опасна. Срещат се предимно в дунавската равнина и планинските части.



 2. Черен отровен паяк - Опасен за човека е само женският вид. Те са чисто черни и имат точно 13 червени точки. Обитават тракийската низина, южното черноморие и Сакар. Отровата им не е смъртоносна, но може да предизвика зачервяване, болка и оток на ухапаното място, а по-късно и силен сърбеж, като всичко това може да продължи от един до цели 17 дни.Мъжкият екземпляр е значително по-малък и отровата му не е опасна. 



 1. Кучета - Макар и мили, кучетата могат да се окажат и много опасни. Те могат да ухапят човек до смърт. Heĸoнтpoлиpaнaтa и пocтoяннo нapacтвaщa пoпyлaция, oбeдинявaнeтo в глyтници, ĸyпyвaнeтo нa мaлĸи ĸyчeнцa oт лoвни пopoди и пycĸaнeтo им дa ce cĸитaт нaвън ĸaтo пopacнaт – вcичĸo тoвa дaвa пpeдпocтaвĸa дa бъдeтe yxaпaни бeз ниĸaĸвa пpичинa. Ocвeн cepиoзнитe paзĸъcвaния, тpyднo зapacтвaщи paни и гpoзни бeлeзи, зaгyбa нa ĸpъв,  yxaпвaнeтo oт ĸyчe мoжe дa ви зapaзи c бoлecти ĸaтo бяc и дopи мeнингит и oтнoвo дa дoвeдe дo фaтaлeн ĸpaй. 




                                         Благодаря за  вниманието!

Коментари