Топ 10 най-скъпо заснети филми

10. „Междузвездни войни: Последните джедаи“

Последният филм с участието на покойната Кари Фишър също заема почетно място в настоящата класация. Това е предпоследният филм от настоящата трилогия, като за създаването му са били инвестирани 262 милиона долара. Въпреки че „Последните джедаи“ е може би отнай-оспорваният филм под щампата на „Междузвездни войни“, той също се радва на завиден зрителски интерес.

9. „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“

Този филм на DC пък е сред другите ярки примери за това как холивудските студиа влагат почти толкова пари за промотирането на един продукт, колкото за създаването на самото съдържание. За създаването на „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ са заделени 263 милиона долара. На $150 млн. пък възлиза бюджетът на заглавието за маркетинг.

8. „Джон Картър“

„Джон Картър“ е сред примерите как невинаги, когато налееш много пари в даден продукт, крайният резултат е гарантиран успех. Тук „Дисни“ отново тръгва с големи надежди. През 2012 г. компанията отделя бюджет в размер на 263,7 милиона долара. Тогава очакванията са били филмът с Тейлър Кич да налее основите на поредната голяма кинопоредица за фирмата. Уви, резултатите в световния боксофис не са достатъчно задоволителни – заглавието печели едва с 20 милиона повече от бюджета си. И до осъществяването на първоначалните планове така и не се стига.

7. „Соло: История от Междузвездни войни“

Бюджетът и на тази странична авантюра към „Междузвездни войни“ е сходен с този на предходното заглавие в класацията. Близо 275 долара струва пресъздаването на приключенията на младия Хан Соло на голям екран.

Драма с режисьорския пост, неособено последователен сценарий и доста спецефекти обаче драстично различават „Соло“ от „Възходът на Скайуокър“. Различна е и реакцията на киноманите. От продажбата на билети този филм генерира едва 392,9 милиона.

6. „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“

Надали за някого е изненада, че място в тази класация намират и „Междузвездни войни“. Последният филм от настоящата трилогия е най-скъпата продукция на галактическата сага, като за нея наследниците на Джордж Лукас на кормилото на франчайза плащат 275 милиона долара.

Феновете се отблагодаряват за завършека на иначе предизвикалата смесени чувства трилогия подобаващо. Така в боксофиса „Възходът на Скайуокър“ може да се похвали с печалби в размер на 1,1 млрд. долара.

5. „Лигата на справедливостта“

С бюджет, равняващ се на този на „Карибски пирати: На края на света“ (по азбучен ред му отреждаме пето, а не четвъртото място – б.а.), „Лигата на справедливостта“ и до днес предизвиква еуфория у феновете. Още повече, когато те очакват в трепет да видят режисьорската версия на заглавието. Иначе казано – кои сцени би сложил Зак Снайдър и как би ги подредил във филма, ако не се съобразяваше с желанията на костюмарите от Холивуд, за които киното отдавна не е изкуство, а само бизнес.

Режисьорската му версия ще излезе догодина в HBO Max. Очакванията са тя да изглежда по коренно различен начин от оригинала, след като – заради смъртта на дъщеря си, Снайдър не успява да довърши целия проект, а новият режисьор Джос Уедън и продуцентите преправят сценария и презаписват наново някои от вече заснетите кадри. А за цялостния резултат с плеядата от супергерои на DC Warner Bros. броят над 300 милиона.

4. „Карибски пирати: На края на света“

Във времето на своето създаване (иначе казано 2007 г.) „Карибски пирати: На края на света“ е бил най-скъпата продукция на всички времена. Този факт е донякъде логичен, предвид че година по-рано предното попълнение на франчайза се превръща в най-гледаният филм на международно ниво.

Така, очакванията към „На края на света“ от страна на компанията-майка - „Дисни“ отново - са огромни. И тя инвестира над 300 милиона долара за създаването на третия филм с Джак Спароу.

3. „Отмъстителите: Война без край“

Въпреки че „Война без край“ и „Краят“ излязоха в две последователни години, „Дисни“ третира двете последни заглавия под щампата на „Отмъстителите“ като един гранде проект. Запалените фенове навярно вече знаят, че снимките на двете продукции са се провели почти без почивка. Нещо повече, някои от кадрите са били заснемани и паралелно.

„Война без край“ е като по-малък брат за „Краят“. Бюджетът му е с $31 милиона по-малък от този на събратя му, или това са 325 млн. долара. Не успява и да стигне до върха на най-гледаните филми на всички времена, като вместо това все пак заема почетното пето място.

Парите, заделени за маркетинг обаче отново гравитират около 175 милиона.

2. „Отмъстителите: Краят“

За факта, че с „Отмъстителите: Краят“ „Дисни“ тръгва с голямата кошница и надеждата да свали „Аватар“ от челното място в класацията за най-печеливши филми в боксофиса, явно говорят и цифрите. Иначе казано – изразходеният бюджет. За заснемането на последната битка на Железния човек и компания срещу Танос продуцентският гигант брои над 356 милиона долара. Надали ще е голяма изненада и че голяма е била инвестицията и за рекламата на заглавието. Според данни на Insider, средства, равняващи се на половината от вложени в „Отмъстителите: Краят“, са отишли за неговия маркетинг.

Усилията накрая се увенчаха с успех. Филмът към момента е най-доходоносният в историята на световното кино, като миналата година спечели 2,8 милиарда от продажбата на билети.

1. „Карибски пирати: В непознати води“

Въпреки че супергерои не прелитат със сложни спецефекти на екрана във внезапен пристъп на желание да спасяват света, „Карибски пирати: В непознати води“ е победителят в нашата класация. За заснемането на четвъртия филм от поредицата, в който с участие се разписва и Пенелопе Крус, са похарчени над 410 милиона долара.

Самият Джони Деп се пошегува още през 2011 г. (когато се състоя премиерата на заглавието), че част от причината за огромния бюджет е неговият хонорар. „Ако ще ми плащат над заслуженото, разбира се, че ще взема парите. Трябва. В крайна сметка, те не са за мен, а за децата ми“, намигна тогава капитан Джак Спароу.



Коментари